Faktor yang mempengaruhi tekanan darah:
- Garam / natrium
- Berat badan
Garam / Natrium
Garam yang berlebihan boleh meningkatkan tekanan darah.
Elakkan daripada mengambil garam melebihi 6 gm dalam sehari. (bersamaan 2 gm natrium atau 1 sudu teh dalam sehari)
Setiap makanan mengandungi kandungan garam yang berbeza.
Jadual Kandungan Garam dalam Makanan
Rendah
|
Sederhana
|
Tinggi
|
---|---|---|
Buah-buahan Sayur-sayuran Minyak sayuran Lemak Gula Tepung Nasi Roti putih Roti mil penuh (roti berserat tinggi) Bijirin Kekacang | Daging Ikan Telur Susu | Agen Perasa
|
Ekstrak
| ||
Penambah perasa
| ||
Agen penaik
| ||
Krim salad
| ||
Makanan terproses
| ||
Makanan diawet
|
Menambah Perisa Dalam Makanan
- Gunakan rempah-ratus, herba, bawang putih, bawang merah dalam masakan anda.
- Gunakan perahan jus limau untuk menggantikan garam dalam masakan.
- Makan lebih makanan yang segar dan semulajadi.
Penurunan Berat Badan - Kekal Sihat Dan Cergas
- Penurunan berat badan terbukti dapat menurunkan tekanan darah bagi individu yang berlebihan berat badan.
- Anda perlu mengawal pengambilan makanan anda berdasarkan Panduan Pemakanan Untuk Penurunan Berat Badan. Lakukan senaman secara teratur.
No comments:
Post a Comment