Followers

Thursday, June 14, 2012

Pemakanan untuk penyakit darah tinggi


Faktor yang mempengaruhi tekanan darah:
  • Garam / natrium
  • Berat badan
Garam / Natrium
Garam yang berlebihan boleh meningkatkan tekanan darah.
Elakkan daripada mengambil garam melebihi 6 gm dalam sehari. (bersamaan 2 gm natrium atau 1 sudu teh dalam sehari)
Setiap makanan mengandungi kandungan garam yang berbeza.
Jadual Kandungan Garam dalam Makanan
Rendah
Sederhana
Tinggi
Buah-buahan
Sayur-sayuran
Minyak sayuran
Lemak
Gula
Tepung
Nasi
Roti putih
Roti mil penuh (roti berserat tinggi)
Bijirin
Kekacang
Daging
Ikan
Telur
Susu
Agen Perasa
  • Kicap, sos barbeku, tauchu (pes soya), sos cili, sos tiram, sos tomato.
Ekstrak
  • Sayuran (marmite) - Daging (Bovril)
Penambah perasa
  • Monosodium Glutamat, - Kiub perasa
Agen penaik
  • Serbuk penaik berasaskan natrium, soda bikarbonat
Krim salad
  • Salad cream
  • Mayones
Makanan terproses
  • Makanan dalam tin,
  • Bijirin (sedia dimakan),
  • Keju
  • Sup sedia dimakan
Makanan diawet
  • Ikan masin
  • Telur masin
  • Daging yang diawet
  • Sosej
  • Daging burger
  • Jeruk buah-buahan
  • Jeruk sayur-sayuran
  • Belacan
  • Cencaluk
  • Budu
Menambah Perisa Dalam Makanan
  • Gunakan rempah-ratus, herba, bawang putih, bawang merah dalam masakan anda.
  • Gunakan perahan jus limau untuk menggantikan garam dalam masakan.
  • Makan lebih makanan yang segar dan semulajadi.
Penurunan Berat Badan - Kekal Sihat Dan Cergas
  • Penurunan berat badan terbukti dapat menurunkan tekanan darah bagi individu yang berlebihan berat badan.
  • Anda perlu mengawal pengambilan makanan anda berdasarkan Panduan Pemakanan Untuk Penurunan Berat Badan. Lakukan senaman secara teratur.


No comments:

Post a Comment