Followers

Saturday, August 25, 2012

Tips Membancuh Teh Dengan Betul


  1. Gunakan air matang.
  2. Untuk mendapatkan rasa yang enak, cuci daun teh dengan menggnakan air panas secukupnya pada bancuhan pertama. kemudian ditapis beberapa saat sebelum airnya dibuang. Hal ini dilakukan bagi membuang debu yang masih terdapat pada teh dan menjadikan rasanya lebih enak.
  3. Elakkan daripada menggunakan air yang baru mendidih untuk membancuh teh. Sebaiknya guna air panas yang bersuhu antara 80-90 darjah Celsius kerana ia dapat mengelakkan bahan anti oksida dalam teh daripada rosak.
  4. Minumlah segera setelah dibancuh.
  5. Elakkan daripada minum teh yang telah dibancuh lebih dari 24 jam. Teh basi lazimnya akan membuatkan kita cirit-birit.
  6. Simpanlah serbuk teh dalam bekas tertutup supaya aromanya dapat dikekalkan.

No comments:

Post a Comment