Followers

Thursday, November 22, 2012

Telur tingkat risiko sakit jantung


  • Telur sering dikatakan sebagai jenis menu yg boleh membuat tubuh lansing. Namun, dalam penyelidikan yg dijalankan di University of Athens Medical School, sarapan telur di pagi hari boleh meningkatkan risiko penyakit jantung. 
  • Kesimpulan tersebut diambil setelah melakukan penyelidikan terhadap lebih kurang 43 ribu responden wanita Sweeden selama 15 tahun. Dari beberapa kes sepanjang penyelidikan tersebut menunjukkan bahawa mereka yg mengikuti pola diet dengan mengambil protein tinggi dan karbohidrat rendah, sebanyak 28% lebih cenderung mengalami kemungkinan utk menghadapi penyakit jantung.
  • Semakin kurang jumlah karbohidrat dan semakin tinggi pengambilan protein di dalam menu diet mereka seharian. Seterusnya, daripada data tersebut didapati bahawa semakin tinggi juga risiko seseorang itu untuk menghidap penyakit jantung. 
  • Meski banyak penyelidikan menyebut bahawa pengambilan telur ketika bersarapan menyumbang terhadap pemangkasan lemak, namun fakta bahawa makanan berprotein tinggi cenderung datang daripada sumber produk daging yg mempunyai kadar lemak jenuh tinggi dan itu sebenarnya boleh menyebabkan risiko penyakit jantung, apatah lagi apabila diambil setiap hari.
  • Sebagai maklumat tambahan, sebutir telur rebus mengandungi 78 kalori, 6.5 gram karbohidrat dan 5.8 gram lemak. Perlu diketahui juga, daripada keseluruhan lemak tersebut, 1.7 gram adalah lemak jenuh. Kuning telur mengandungi lebih banyak lemak berbanding putih telur.  Sumber : Majalah Wanita


No comments:

Post a Comment