Followers

Friday, November 30, 2012

KENALI 5 TANDA PASANGAN BERBOHONG

Berbohong mengenai perkara yg kecil mungkin boleh dimaafkan tetapi bila melibatkan hal-hal yg besar, sejuta maaf pun belum tentu dapat dilakukan. Bagi mengelakkan diri terus dipermainkan, kenali beberapa tanda yg menunjukkan bahawa pasangan anda tidak bercakap benar.

1. Tidak berani bertentang mata

Lazimnya, orang yg berbohong tidak berani bertentang atau menatap mata individu yg bercakap dengannya. Jika pasangan anda berperangai demikian, pasti ada sesuatu yg disembunyikan. Apatah lagi apabila matanya sering dikerdipkan. Berdasarkan kajian, seseorang manusia akan mengedipkan matanya sekurang-kurangnya 15 ke 20 kali seminit sekiranya dia dalam keadaan yg malu, tertekan atau cuba berbohong.

2. Percakapan yg tidak lancar

Sebelum ini pasangan anda cukup pandai berkata-kata tetapi bila berbohong, percakapan yg lancar akan mudah tersekat-sekat. Ini adalah cara yg boleh dilihat sekiranya mereka berbohong. Kebiasannya, individu sebegini akan kehabisan kata-kata apabila berhadapan dengan orang yg dibohonginya. Gaya percakapannya pun tergagap-gagap kerana di kepalanya ligat memikirkan cerita-cerita bohong yg logik utk dijadikan alasan.

3. Enggan duduk berdekatan

Utk mengesan pasangan yg berbohong, cuba anda ajak dia duduk di sebelah anda. Kebiasannya, orang yg berbohong keberatan utk duduk berdekatan dengan individu yg dibohonginya kerana diselubungi rasa bersalah. Perhatikan gerak-gerinya. Jika dia menolak pelawaan anda atau sibuk memainkan tangannya, berkemungkinan besar cerita-cerita yg disampaikan tidak benar belaka.

4. Gugup bila diaju soalan spontan

Boleh dikatakan orang yg berbohong mempunyai fikiran yg kreatif. Ada sahaja cerita-cerita menarik di fikirannya. Malah sebelum bertemu pasangan, dia telah memikirkan apa yg akan disampaikan agar semuanya berjalan lancar. Disebabkan itulah anda perlu lebih bijak darinya dgn mengajukan soalan-soalan secara spontan. Kalau boleh soalan yg tidak terfikir dek akalnya. Lihat, bagaimana reaksinya ketika itu. Jika berbohong, pasti dia menggelabah dan tidak tentu arah.

5. Cerita yg meleret-leret

Individu yg suka berbohong mempunyai satu kelebihan iaitu pandai mengarang cerita. Kadang-kadang sampai tak logik bila difikirkan. Dalam pada itu, mereka juga gemar panjangkan cerita-cerita yang boleh diringkaskan. Pada pendapat mereka, cerita yg panjang lebih meyakinkan drpd cerita yg oendek. Kerana itu, berhati-hatilah. Jangan terus jadi mangsa penipuan pasangan sendiri.

P/S : Semoga kita semua peroleh cinta yg ikhlas dari si dia & semoga cinta yg disemai berkekalan. Amin..No comments:

Post a Comment