Followers

Friday, December 23, 2011

Jaminan Kehidupan Sihat


Pengambilan makanan yang sihat dapat memastikan bahawa tubuh badan dan otak kita dapat menerima semua nutrien yang mencukupi bagi membolehkan ianya berfungsi dengan baik.

Piramid Makanan Malaysia digunakan sebagai panduan dalam penyediaan makanan sihat. Jom kita lihat  piramid makanan di sini.

Berapakah kuantiti makanan yang seharusnya diambil?
Anda perlulah mengambil makanan mengikut sajian makanan yang telah disarankan oleh Piramid Makanan Malaysia. 

Setiap individu mempunyai saiz sajian yang berbeza-beza mengikut tahap aktiviti fizikal masing-masing. Contohnya, seorang atlit atau seseorang yang aktif dalam sukan memerlukan saiz sajian makanan yang lebih besar berbanding mereka yang kurang aktif.

Berapakah kalori yang diperlukan?
Saranan Pengambilan Nutrien Malaysia (RNI) boleh digunakan sebagai panduan dalam mendapatkan jumlah kalori harian yang diperlukan oleh seseorang.

Kegagalan dalam mematuhi panduan tersebut boleh mengakibatkan berlakunya masalah kekurangan berat badan, berlebihan berat badan dan kegemukan / obesity.

Rancanglah Menu harian anda dengan baik bagi memastikan makanan yang anda ambil itu dapat memenuhi keperluan kalori harian anda.

Bagaimana dengan makanan snek?
Pengambilan makanan snek juga turut membekalkan nutrien dan tenaga kepada kita. Namun, pengambilan makanan snek perlulah hanya dijadikan sebagai makanan tambahan kepada menu utama dan bukannya sebagai pengganti kepada menu utama tersebut. Piramid Makanan Malaysia turut menyarankan jenis-jenis makanan snek yang boleh diambil oleh kita.

Adakah makanan segera itu baik?
Makanan segera boleh diambil sebagai sebahagian daripada sajian sihat harian anda.
Namun, makanan segera kebiasaannya adalah tinggi dalam :
 • Kalori.
 • Lemak.
 • Kolesterol.
 • Natrium.
 • Protein.
Makanan segera juga mempunyai kandungan gentian dan vitamin yang rendah. Hadkan pengambilan makanan segera sehingga 1 hingga 2 kali sebulan serta makan dan pilihlah makanan segera dengan bijak. sumber

 Lampiran berita :

untuk pembacaan lebih jelas : mesti baca

Ketahui permakanan yang seimbang untuk menjamin kehidupan yang sihat di sini : cara hidup sihat

4 comments:

 1. This is great infor and I try my best to follow but at times, I am eating quite sinful food but try to re-align back for the next couple of times.

  ReplyDelete
 2. sometimes it hard to follow it.. but try your best ya! :)

  ReplyDelete
 3. Bestla bley relatekan ngan chupchup :)

  ReplyDelete
 4. hehe.. saje je.. tp xnaik mane pun.. ikut nasib & rezeki :)

  ReplyDelete