Apabila membeli buah-buahan, ia hendaklah tujuan untuk dimakan pada hari dibeli atau pada hari esok.Jangan membeli buah-buahan secara berlebih-lebihan, walaupun harganya murah, kerana :
Buah-buahan tempatan tidak tahan lama jika disimpan lebih daripada tiga hari. Rasanya juga menjadi kurang sedap.
Cara memilih buah-buahan :
Beli buah-buahan pada musim buah-buahan agar dapat buah-buahan yang lebih bermutu.
apabila membeli betik atau pisang, janganlah dipicit-picit. Perbuatan ini akan menyebabkan buah-buahan tersebut, lebam, rosak dan cepat busuk.
Jangan membeli ketika pembeli lain sedang ramai atau berebut-rebut membeli kerana :
- Harga menjadi lebih mahal.
- Tidak dapat membuat pilihan dengan teliti.
Perhatikan keadaan buah-buahan tersebut :
- Keseluruhan buah-buahan tersebut kelihatan segar dan tidak layu.
- Rasanya berat.
- Tidak terdapat bekas terpotong, digigit ulat atu binatang.
- Tampuknya tidak mempunyai tanda menunjukkan telah lama dipetik atau telah lama diperam.
Petua mengenali nanas yang masak :
- Mata-matanya tidak berapa timbul lagi.
- Jambul atu kumpulan daun-daun yang tumbuh di hujung nanas mudah ditanggalkan.
- Warna nanas itu kelihatan menunjukkan warna-warnanya yang tertentu, iaitu kuning tua, kuning keemas-emasan atau kuning kemerah-merahan.
Petua mengenali tembikai yang masak :
- Kulitnya agak licin.
- Pangkalnya gemuk dan semakin ke hujung warnanya putih kuning air.
Sekiranya tembikai itu telah dibelah, pastikan :
- Jangan mudah terpengaruh dengan warna merah kerana ia mungkin dibalut dengan plastik yang berwarna merah.
- Warna tembikai yang asli kelihatan merah berseri, bukannya pucat. manakal isinya pejal dan roinga-rongganya kasar.
- Biji-biji isinya berwarna perang tua ataupun hitam dan agak keras.
Suke semua buah-buahan kecuali betik, tak tau kenape..
ReplyDeletetak suke ye? hehe.. nape? betik bagus utk melawaskan tau :)
ReplyDeletesalam.membalas ziarah n follow u.hehehe...dh lme tak mkn buah segar.hahaha...btw,nice tips.
ReplyDelete